Naar aanleiding van de recente drugoverlast door GHB-gebruik in Westerlo, Merksplas en Beerse, kaartte volksvertegenwoordiger Frank Wilrycx deze problematiek aan in de Plenaire Vergadering van de Kamer.

GHB, ook bekend als “vloeibare XTC”, is een drug die de laatste jaren stevig opgang maakt in het uitgaansleven.  Doordat deze drug thuis eenvoudig en goedkoop bereid kan worden, is GHB populair bij bepaalde jeugd.

Een halve gram meer of minder kan het verschil maken tussen een roes en een overdosis.  Volksvertegenwoordiger Frank Wilrycx, zelf burgemeester van een grensgemeente, vraagt dan ook een nationale aanpak voor dit probleem.

De grondstof voor GHB – namelijk GBL, een industrieel schoonmaakproduct – is vrij verkrijgbaar.  Het recept om GHB te bereiden is bovendien probleemloos op het internet terug te vinden waardoor jongeren en kinderen experimenteren zonder de schadelijke gevolgen te kunnen inschatten. 

Lokale politie- en spoeddiensten hebben de handen vol met de gevolgen van het gebruik: overlast in het uitgaansleven, maar ook verkrachtingen waarbij het slachtoffer ongemerkt gedrogeerd wordt, komen veelvuldig voor.

Frank Wilrycx vraagt de minister van Binnenlandse Zaken om dit ‘lokaal’ probleem nationaal aan te pakken.  “Bij de opmaak van de zonale veiligheidsplannen – die tegen eind 2013 worden afgerond – zouden aanbevelingen voor de lokale politiediensten moeten worden aangereikt,”  aldus Volksvertegenwoordiger Wilrycx, 

“De verspreiding van GBL moet onder controle gebracht worden. Ik vraag de regering dan ook de denaturatie van GBL op de Europese agenda te plaatsen. Door het toevoegen van een component kan orale inname immers onmogelijk gemaakt worden, zonder de industriële toepassing van het product aan te tasten.”